A porallergiát a poratka ürüléke és teteme okozza

A köznyelvben házipor-allergiának vagy porallergiának hívott betegség okozója valójában nem a házipor, de még nem is a házipor-atka, hanem annak mikroszkopikus méretűre feltöredezett, így a levegőben szálló beszáradt széklete. A poratka ürüléke (továbbá az elpusztult atka teste) az, ami belélegezve, megérintve a jellegzetes allergiás tüneteket kiváltja. A lakáson belüli allergének közül a poratka okoz leggyakrabban légúti allergiát.

Az atkák az ember (és a háziállatok) elhalt, lehullt hámsejtjeivel táplálkoznak, emiatt ott fordulnak elő nagy számban, ahol a hámsejtjeink felhalmozódnak: ágynemű, párna, bútorhuzatok, bútortestek, szőnyegek, plüssállatok, háziállataink fekhelye. (Forrás: allergiakozpont.hu, mege.hu/tudastar/2/43/)

A háziporban a poratkákon kívül található még macska- és kutyakorpa, baktériumok, penészgombák, gombaspórák, ételrészecskék, növényi és rovardarabkák, továbbá gyapotpihe, toll és egyéb tömőanyagok.

Tudta Ön, hogy

  • a poratkák ürüléke olyan allergéneket tartalmaz, amelyek nemcsak asztmát, de ekcémát és
    allergiás orrnyálkahártya-gyulladást is okozhatnak?
  • Élete során egy poratka saját testsúlya kétszázszorosának megfelelő ürüléket termelhet.
  • Egy nőstény 100 tojást rak élete során, és a kifejlett példányok 2-4 hónapot élnek. A kifejlett egyedek kb. 0,3mm nagyságúak.
  • Egy ember egy nap alatt 1,5 gramm bőrt hámlaszt le. Ez 1 millió poratka táplálásához elegendő!
    (az Amerikai Asztma es Allergia Alapítvány (2005) szerint)
  • Allergiás tünetek általában akkor jelentkeznek, ha 1 gramm háziporban az atkaszám eléri a 10.000-et.

Megmutatjuk, mivel él Ön együtt, amikor kimossuk (szárazmosás) ágybetétjét!

A porallergia tünetei

Poratka ürülékével elsősorban a légútjaink találkoznak, így allergiás nátha, hurut, asztma alakulhat ki. Érzékeny személyeknél a háziporral való érintkezés vagy annak belégzése az orr nyálkahártyájának és a szem kötőhártyájának gyulladását (a pollenallergiához hasonlatos tüneteket, mint erős könnyezés, szemvörösség, -viszketés, orrfolyás, -dugulás, -viszketés, tüsszögés, szájpadviszketés) idézheti elő. Később száraz, majd erőltetett köhögés jelentkezik, illetve a hörgők görcséből adódóan légúti elváltozások (nehézlégzés, fulladási roham, asztma) alakulnak ki.

Másik jelentős találkozási felületünk a bőrünk, ahol csalánkiütés és különféle ekcémás elváltozás jelentkezhet, vörös, sokszor száraz felületű foltok formájában. A tünetek többsége jellemzően éjszaka, illetve hajnalban jelentkezik, köszönhetően annak, hogy a legtöbb allergén az ágyneműben található és alvás során találkozik bőrünk a bőrtünetek okozóival. (Forrás: allergiakozpont.hu)

Mit tehetünk?

Porszívózzuk a kárpitokat és a bútorokat. A Kirby támogatott egy, a porszívózás zárt helyiségekre jellemző szennyezőanyagokra gyakorolt hatását vizsgáló tanulmányt Dr. Joseph Bellanti, Georgetown University School of Medicine szakemberének vezetésével. A tanulmány kimutatta, hogy a porszívózás a poratka-antigének csökkentésének jó módszere. (A vizsgálat eredménye Annals of Allergy címen 2000. február 2-án jelent meg az Asthma & Immunology folyóiratban, 84.évf. 2.szám.)

Számos más lehetőségünk is van ezen allergének kordában tartására, így például az ágyneműk heti forróvizes kimosása illetve alacsony beltéri páratartalom fenntartása. Jó tudni, hogy a mosószer, fehérítő nem pusztítja el az atkákat, csak a nagyon magas hőmérséklet (azaz minimum 60C fok, amikor 24 órás kezelés szükséges – ezért ennél forróbb mosás ajánlott). Ezen kivül a fagyasztás (szintén min. 24 óráig) is hatásos, továbbá ha az atkát direkt napfény éri.